De meditatiediscipline
Het pad wordt gevormd door de disciplines van vrijheid. De meditatiediscipline is daarin vooraanstaand omdat je jezelf al doende leert afstemmen op de ongeconditioneerde, vrije en non-duale aard. Door hier langdurig in te vertoeven onthecht je radicaal van het ‘huis van de ouders’ en bouw je een verlicht gewoontelichaam op. Om hier te ontwikkelen moet je hieraan voldoende tijd besteden. Zonder voldoende tijdsinvestering slibben je gevoels- en spirituele energiekanalen dicht en raak je vergroeid met een kleine en defensieve psyche-ruimte. Incidentele spirituele ervaringen en inzichten zetten geen zoden aan de dijk als het erom gaat om open, fris, onbevangen en losjes in het leven te staan. Dat is een levenskunst die dagelijks beoefend moet worden en dwars tegen onze instincten tot zelfbescherming ingaat.
Op het Zijnsgeoriënteerde pad van verlichting beoefenen we meditatie in drie perspectieven, welke alle drie wezenlijk en onmisbaar zijn. De meditatie wordt in daartoe speciaal gereserveerde tijdsperiodes beoefend.
Wakkerte (1e perspectief)
Stabiele en ontspannen aandacht naar een zelfgekozen onderwerp (meestal adem)
Subcategorie hiervan zijn de energie-regulatie oefeningen: warmte in buik, grounding, ademverdieping, meditatie in beweging structuren.
Spirit-toewending en belichaming (2e perspectief )
Toewending naar Spiritaard (via ‘Huis van Zijn’ Gestalte, lineage visualisaties, en mantra zingen)
Ontvangen van zegening
Belichaming van Spiritgedaante/Lichtlichaam.
Non-duale beoefening (3e perspectief)
Trekchö: doorsnijden naar en landen in de onbeschreven aard, de dharmakayagrond
Non-meditation: moeiteloos zijn, zonder te fixeren in deze openheid.
Niet afgeleid raken hiervan. Non-distraction.
Individueel en in groepen
Elk Kringlid mediteert dagelijks gemiddeld 45 minuten. Meditaties tijdens treinreizen, wandelen of fietsen horen daar niet bij, dat is ‘integratie’. De beoefening in de groep vindt voornamelijk plaats tijdens de Leergangen, de (aanvullende) Padcoaching én in de praktiseergroepen. Daarnaast kun je deelnemen aan het retraite-aanbod van de school, zoals de Winter- en de Zomerretraite.