Studiedagen

Studiedagen voor huidige én potentiële leden

De Studiedagen zijn een vast onderdeel van de Zijnskring, zowel voor huidige Kringleden als potentieel nieuwe leden. Het doel hiervan is dat iedere student – naast het ervaringsmatige, verkennende werk in de retraites – zich blijvend schoolt in het ontwikkelen van een juist begrip van en houding naar de drie juwelen van het pad. De Zijnskring biedt jaarlijks twee Studiedagen aan onder leiding van een ervaren Kringlid (Leraar Zijnsoriëntatie).
We verwachten dat Kringleden bij beide Studiedagen aanwezig zijn; het volgen van één Studiedag is verplicht voor zowel huidige Kringleden als (potentiële) nieuwe Kringleden.

Tijdens de Studiedagen komen we met elkaar tot inzicht over wat het vraagt (aan cultuur en aan inrichting) om van de Zijnskring een vitale, inspirerende Kring te maken, ook als waardig mede-drager van de school voor Zijnsoriëntatie, samen met Hans Knibbe als leraar en Zijnsoriëntatie als leer. Hans Knibbe wordt bij deze Studiedagen regelmatig uitgenodigd om inhoudelijk bij te dragen aan en mee te denken over de ontwikkeling van de Zijnskring.

De belangrijkste thema’s van de studiedagen zijn:

  • de (diepere) betekenis van de leraar/student-relatie
  • de waarde en betekenis van onze onderlinge relatie als kringleden/studenten
  • welke omgangsvormen en afspraken als kring nodig zijn om ons tot een vitale, inspirerende gemeenschap te ontwikkelen

Thema studiedag 12: Negativiteit en verlichting

25 mei 2019

Negativiteit lijkt een grote spelbederver op een pad van verlichting, maar we kunnen dit niet ontkennen en tegelijk heel en levendig in relatie zijn. Er is veel rijkdom aanwezig in negativiteit, die ons kan brengen bij onze kracht, liefde en openheid.

Dat klinkt aantrekkelijk, maar hoe sta je negativiteit toe in een besef van kostbaarheid van de drie juwelen? Hoe ga je om met heftige emoties zonder deze uit te leven, terwijl je hartsvol en ook eenzaam in relatie bent? Door te erkennen wat in ons leeft, precies hier te zijn en ons verhaal los te laten, kunnen we negativiteit eren als pad van waardigheid en openheid: een expressie van onze verlichte aard. Door dit met elkaar te beoefenen leren we als sangha meer op ons gemak te zijn met wat in ons leeft, en ontdekken we ons anders zijn in verbinding.

Onder andere geïnspireerd door het laatste transcript van de Inspiratiekring ‘Niets heeft ooit de natuurlijke staat verlaten’, begeleiden Jacqueline Vader en Daan Goedhart deze Studiedag over negativiteit met visualisaties en oefeningen waarin we de schatkist van negativiteit verkennen.

Eerdere studiedagen

Leden van de Zijnskring vinden in het besloten gedeelte van deze website de voorbereidende artikelen en transcripten van deze studiedagen terug.

Data

Onder Data & Aanmelden staan de data van geplande Studiedagen. Daar kun je je ook aanmelden voor de Studiedagen.